Wycieczka po Moskwie

Moskwa kojarzy się Polakom przede wszystkim z Kremlem i z ciekawym pięknym Placem Głównym. Kreml można zwiedzać turystycznie niema każdego dnia, ale oczywiście turyści nie mają dostępu do niektórych miejsc znajdujących się w tym budynku, jest to w końcu siedziba rządu rosyjskiego. Cały pałac jest ogrodzony kutym mocnym żelazem, przez które nie sposób się przedostać niezauważenie. Po odwiedzeniu Kremla można wybrać się na miasto, gdzie można posmakować prawdziwej rosyjskiej kuchni. Oczywiście w zależności od regionu Rosji, w którym się aktualnie znajdujemy kuchnia będzie miała nieco inny smak, jednakże sama Moskwa uchodzi za kolebkę kuchni rosyjskiej, co jest niespotykane wśród innych stolic europejskich. Warto wybrać się do takich miejsc, które serwują kuchnię rosyjską. Kuchnia rosyjska to przede wszystkim wpływy polskie, francuskie raz litewskie. Jest to kuchnia prosta, niewysublimowana, ale bardzo smaczna.

Nie tak bardzo tłusta jak na przykład kuchnia ukraińska, jednakże jest również sycąca i bogata w kwasy tłuszczowe, zwłaszcza na północy kraju, gdzie zapotrzebowanie na energię jest uwarunkowane klimatem – dość chłodnym. Mało znane są rosyjskie zupy, na przykład sławna zupa z cytryną, nieznana chyba nigdzie indziej na świecie. Zupa, w której pływa kawałek cytryny to codzienność na rosyjskim stole. Ciekawe i również popularne w Rosji jest zjadane zupy ogórkowej, zrobionej z kwaszonych ogórków. Co ciekawe, zupy w Rosji mają inny smak niż w Polsce i w Europie ze względu na to, że nie dodaje się do nich włoszczyzny. Dlatego można wyobrazić sobie smak zupy bez dodatku warzyw – są one cierpkie. W Rosji nie istnieje na przykład coś takiego jak pietruszka, która w Polsce jest wprost uwielbiana. Co ciekawe, takie zupy bez warzyw podaje się w najlepszych restauracjach, nieznane są zupy z warzywami również a najlepszych hotelowych restauracjach. Wszystko ze względu na to, ze Rosja to kraj, w którym kuchnia jest dość uboga, odzwierciedla stan portfeli osób, które tam żyją.

Comments are closed.